pátek 10. března 2017

Otolína a žlutá kočka - Chris Riddell (Recenze)

Info: Otolína a žlutá kočka/Ottoline and the Yellow Cat, Chris Riddell, Ella a Max, Prescou Group, 2016, 172 str. Dětská literatura

Hlavními hrdiny úspěšné, mezinárodně oceňované a mnohokrát vyznamenané knižní série jsou tak trochu zvláštní holčička jménem Otolína a její nerozlučný kamarád – malý vlasatý tvor z norských močálů zvaný pan Moura.

Otolína vášnivě sbírá nejrůznější věci a miluje všechny druhy počasí, zejména však déšť, neboť se ráda čvachtá v kalužích. Obývá apartmá číslo 243 ve dvacátém čtvrtém patře mrakodrapu, který vypadá docela jako pepřenka, takže není divu, že mu také Pepřenka všichni říkají… Otolínini rodiče jsou sběrateli a neustále cestují po celém světě. O Otolínu je v jejich nepřítomnosti ovšem skvěle postaráno, nikdy se necítí osamělá. Společnost jí přece dělá pan Moura a kromě něj holčičce se vším, co je potřeba, pomáhá celá řada dalších neobyčejných společníků. Díky nim se nikdy nenudí! Otolína navíc miluje záhady, stejně jako pan Moura. Oči má pořád otevřené a uši nastražené pro případ, že by se setkala s něčím neobvyklým nebo zajímavým. Její zápisník by mohl vyprávět! Ráda řeší zapeklité případy, vymýšlí chytré plány a přichází věcem na kloub – ostatně, má pro to speciální nadání…

U jejích nevšedních dobrodružství, jako je například řešení záhady série loupeží na Třetí ulici, které přináší knížka Otolína a žlutá kočka, se rozhodně nebudou nudit malí ani velcí čtenáři! 


Otolína a žlutá kočka. Název na jednu stranu jednoduchý, ale na druhou už v dětech ( a rodičích) určitě hned vzbudí zájem, kdo je ta žlutá kočka, co udělala, co s ní má Otolína společného. A když se podíváte na tu krásnou červenou obálku a vedle Otolíny uvidíte toho chlupáče, který připomíná chlupatého bratrance Itta z Adamsovy rodiny, tak po knize musí šáhnout i ten dospělý. A pokud už znáte z dřívějška ilustrace Chrise Riddella, no prostě jedno pozitivum a lákadlo za druhým.
Knihu jsem přečetla na jeden zátah, jelikož jsem po ruce neměla žádné dítko, kterému bych pomalu předčítala. Ale dovedla jsem si to dost dobře představit a taky ty reakce toho malého pišišvora, jak si užívá příběh a já společně s ním. Zápletka je jednoduchá, přece jen je to pro děti od 8 let, jak kniha hlásá, ale je zábavná. Je plná spousty věcí, ze kterých se děti můžou něco naučit. K tomu na každé straně nějaké ty ilustrace od samotného autora a ty úžasným způsobem dotvářejí celkový dojem. Riddellovi ilustrace, které vypadají jakoby nakreslené černou tuží a s prvky červené, ty já prostě miluji. Už od knihy Spáčka a vřeteno, kterou ilustroval, když někde vidím nápis ilustrace Chrise Riddella, tak neváhám a tady dokonce figuruje jako autor. Skvělá kombinace.
Knihu jsem si moc užila jako takovou jednoduchou jednohubku. Bavila jsem se při příběhu, ráda jsem poznala Otolínu a jejího chlupatého společníka. Příběh nebyl jen o příběhu, ale ilustrace nám odhalovali mnohem více ze světa Otolíny. Moc ráda jsem si četla doplňující popisky u ilustrací. Myslím, že právě pro děti je tohle skvělá věc, protože tak mají z knihy mnohem více.
Rozhodně doporučuji všem rodičům a jejich dětem ale také všem dospělým, kteří si pořád rádi odpočinou od náročného světa a vydají se na dobrodružství s malou holčičkou. Otolína je na dobrodružství jak stvořená.





Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji PRESCO Group.
Knihu si můžete koupit zde.

1 komentář:

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!