čtvrtek 10. listopadu 2016

Nalezení ztracené Marty - Caroline Wallace (Recenze)

Info: Nalezení ztracené Marty/The Finding of Martha Lost, Caroline Wallace, Jota, 2016, Román - magický realismus, 328 str.

Chceme-li, aby náš život měl šťastný konec, musíme najít jeho začátek.

Marta je ztracená. Je ztracená od chvíle, kdy ji jako miminko našli v kufru ve vlaku. Od té doby čeká v kanceláři ztrát a nálezů na liverpoolském nádraží. Je to už šestnáct let a Marta, které dali jméno Ztracená, stále doufá, že se o ni někdo přihlásí. Celou dobu Martu vychovává žena zvaná Matka, bigotní manipulativní tyranka, pro niž jsou všechny příjemné stránky života jen dílem Satana. Navzdory tomu si Marta zachová ničím nezkalenou víru v dobro a málem na svou naivitu doplatí, ale s pomocí přátel nakonec dokáže nástrahy zlého světa překonat.


Nalezení ztracené Marty je netradiční, podivný ale krásný příběh o dívce, která byla odložena na Liverpoolském nádraží jako malá holčička. Vše prodchnuto magickým realismem, který přidává obyčejnému příběhu na zajímavosti a kouzlu a vytváří z něj tak opravdu magické čtení.

Marta je velice zvláštní dívka, která nezná venkovní svět, je hodně ovlivněná názory své šílené matky, no naštěstí hned vedle v bistru je Elizabeth, která naopak působí světaznalým dojmem a často se nestačí nad Martou divit. Marta je velice naivní, někdy z ní jde až zaostalý dojem, ale má velké srdce a miluje knihy. Má také zvláštní dar, který vám nebudu prozrazovat, který do knihy přináší zmiňovaný magický realismus.
Celý příběh se odehrává na nádraží Liverpool. K Martě se postupně přidávají další postavičky, které frekventují toto nádraží a posunují děj společně s Martou a odhalují svůj vlastní příběh, který opravdu také stojí za to. Hezky pěkně pomalu se všichni společně nacházejí. Někdy dojemně, někdy vtipně, někdy nemotorně. Ale cíl je na dohled.
Příběh, který je o ztracené dívce a ztraceném kufru. A kufr je další veličina, která příběhu udává směr. Vše se odehrává v roce 1976, kdy svět trpěl tím, že se rozpadlo Beatles a do světa se dostala zpráva, že někde existuje ztracený kufr Mala Evanse, který jezdil s Beatles jako technik. V kufru se prý nacházejí dosud nepublikované nahrávky skupiny a další skvosty dosud nepoznané milovníky Beatles. A Marta se pokouší kufr najít a přitom odhaluje informace o sobě samé a pomaloučku poznává svět i mimo nádraží a mimo byt její kruté adoptivní matky.
Marta nám svůj příběh vypráví sama, takže někdy je opravdu zajímavé nahlédnout do jejich naivních myšlenek, vidět svět jejíma očima ale někdy není na škodu. Může vám to občas zamotat hlavu, ale v dobrém. Martu si prostě musíte zamilovat.
Já jsem knihu nemohla dát z ruky. Zamilovala jsem si Martu i Elizabeth a pak i ostatní postavy. Příběh je milý, krásný, dojemný i vtipný. A velice zvláštní ale řekla bych, že tím dobrým pozitivním způsobem. Lehce se čte. Člověk se dozví i něco o Beatles a Liverpoolu. Pro mě zde byly samé pozitivní veličiny. Jako čtenář jsem byla naprosto spokojená a užila jsem si několik krásným odpolední na Liverpoolském nádraží společně s Martou. Jsem opravdu ráda, že se mi kniha dostala do rukou, až mi to její vyprávění a pohled na svět chyběly, když jsem dočetla.
Kniha asi nebude pro každého, ale určitě je pro ty, co mají rádi netradiční, milé příběhy a kousek toho magického realismu a třeba ty Beatles. Je to zajímavé kombo. Knihu rozhodně doporučuji a doufám, že se v budoucnosti od autorky dočkáme něčeho dalšího.






Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji KNIHCENTRUM.cz
Knihu si můžete koupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!