čtvrtek 18. srpna 2016

Město schodů - Robert Jackson Bennett (Recenze)

Info: Město schodů/City of Stairs, Robert Jackson Bennett, The Divine Cities #01, Host, Fantasy, 2015, 514 str.

Město Bulikov se před mnoha lety těšilo přízni Božstev a podmanilo si celý svět. Ale poté, co byli jeho ochránci za podivných okolností zavražděni, se z dobyvatele stal dobývaný; pyšná historie Bulikova byla vymazána a zcenzurována, pokrok se zastavil a z někdejší prosperující metropole se stala jen další koloniální výspa nové světové geopolitické mocnosti.
Do tohoto zatuchlého, zpátečnického města přichází Shara Thivaniová. Oficiálně je tato tichá a nenápadná žena jen další obyčejnou diplomatkou, která do Bulikova přijela hájit zájmy utlačovatelů. Neoficiálně je Shara jednou z nejlepších agentek ve své zemi a jejím úkolem je vyšetřit brutální vraždu zdánlivě neškodného historika. Jak se Shara noří do tajemství neustále se fyzicky i politicky měnícího města, začíná tušit, že bytosti, které kdysi Bulikov ochraňovaly, nemusejí být tak mrtvé, jak se zdá.


Město schodů je dlouhá, zamotaná kniha plná bohů, kteří by už neměli existovat, zázraků, které by se neměly dít, vražd, které se těžko vysvětlují a taky lidí, jejich víra byla tvrdě potlačena. Město, jehož historie je komplikovaná a tvrdě se střetává s přítomností. A pak se v tom vyznejte. Doporučuji se obrnit na prvních sto dvě stě stran, je dost možné, že nebude mít ani ponětí, co se tam děje. Trvalo mi dlouho, než se mi to všechno pospojovalo. Co se vlastně v Bulikově stalo, jaké je momentální situace, jak do toho zapadá vražda, jak do toho zapadá Shara a spousta dalšího.

Naštěstí autor píše tak dobře, že i přes to, že jsem dlouho nevěděla, která bije, mě to vlastně bavilo. Bavilo mě procházet město se Sharou, poznávat jeho zákoutí, hlavně ty temná, snažit se přijít na kloub vraždě. Utěšující je, že i Shara dlouho netuší, co se vlastně kolem děje.
Když to ale začne zapadat do sebe, historie se odkryje natolik, abyste pochopili, co k ději potřebujete pochopit, nakonec se z toho vyloupne vážně úžasná netradiční kniha. Napětí se postupně stupňuje, jak se odhalují další a další kousky puzzle a nakonec to tam vybuchne a knížka nejde odložit z ruky.
A když zmiňuji přítomnost bohů a zázraků, nebojte se, že by to byla nějaká náboženská kniha, vůbec ne. Bohové fantasy, magie, kouzla. A navíc bohové, o kterých se tvrdí, že už dávno neexistují. Další zajímavá věc, kterou může čtenář společně se Sharou objevovat. Do knihy to přineslo pořádnou dávku fantasy prvků. Příběh by bez toho byl nudnou detektivkou. A že se někteří bohové umí naštvat a vypouštět ne zrovna milosrdenství mezi své věřící. No však počkejte, občas to byla vážně síla.
Co se týče dalších postav, kromě Shary se zde objevuje hrstka postav, které si v příběhu chtějí vydobýt svoje místo a každý z nich má svůj příběh, který se dozvíme. A vše je zajímavé, plné tajemství, kouzel, tradic a sporů. Stejně jako Shara, která ušla dlouho cestu než se dostala do Bulikova, i ostatní ušli dlouho cestu a mají svoje sny a přání. Ale osud Bulikova a tím i všech ostatních, jim jejich plány nejednou popřeháže a možní i zničí nebo nadobro změní.
Město schodů má opravdu co nabídnout. Barvitý složitý příběh, který nakonec dobere k vrcholnému závěru a naladí na pokračování. Já se nemůžu dalšího dílu dočkat, jsem vážně zvědavá, kterým směrem se ubere život Shary a Bulikova. Co si asi na nás autor přichystal. Po městě schodů je mi jasné, že to zase bude pořádná jízda.




Za poskytnutí recenzního e-booku děkuji nakladatelství HOST.
Knihu si můžete koupit zde.




2 komentáře:

  1. Město schodů se mi líbilo, byla to příjemná fantasy "detektivka" a hodně mě překvapila propracovanost světa. Docela se těším na další počiny tohoto autora :)
    fiamorisrunning.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Taky se řadím ke spokojeným čtenářům :)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!