úterý 28. června 2016

Zlatý syn - Shilpi Somaya Gowda (Recenze)

Info: Zlatý syn/The Golden Son, Shilpi Somaya Gowda, Práh, 2016, 400 str., Román

Anil Patel vyrostl v typické tradiční indické rodině, která vlastnila farmu, jeho otec byl místní soudce pro celou vesnici, matka si vysnila, jak mu jednou najde manželku. Ale Anil toužil stát se doktorem a jeho moudrý otec ho v tomto přání podpořil. A tak se Anil nakonec vydává studovat do Ameriky a tam velmi rychle naráží na velké rozdíly indického a amerického světa ať už toho pracovního, lékařského nebo toho osobního. Nemá to vůbec lehké a vyrovnat se s kulturním šokem mu dá zabrat. Občas mu proto zalétnou myšlenky zpátky do dětství, kdy běhal po polích se svojí kamarádkou Línou a teď přemýšlí, jak se asi má ona.
Lína se chystá vdávat, rodina jí konečně vybrala vhodného manžela a tak se nervózně těší, jaké to bude. Jaký bude její manžel, její nový domov, nová rodina. Když se ale konečně dočká a vyjde z rodného domu vstříc manželskému životu, netrvá to dlouho a sen o šťastném domově se začne rozpadat. Rodina manžela Línu nesnáší, dělá si z ní služku, trýzní jí, její manžel ji začne napadat až to vše vyústí v mučení, které Lína jen těžko může dlouho snášet.
Jak to nakonec dopadne? Stane se Anil uznávaným americkým lékařem a přežije Lína svůj úděl jako manželka? Spojí se třeba nakonec Anilův a Línin osud a v co to vyústí?

Zlatý syn je poutavý příběh z pera autorky s indickými kořeny Shilpi Somaya Gowda. Dvě roviny odehrávající se v tak moc odlišných světech. Amerika a Indie. Jiné hodnoty, tradice, chování. V případě nemocnice až neuvěřitelně odlišné vybavení, které Anila nepřestává fascinovat. V Indie staré zakořeněné zvyky, kde se ctí rodina, ale děti zároveň nemají moc svobodu volby. Manželství jsou dohodnutá a někdy se opravdu nepovedou a následky jsou pak tragické. Tyto dvě roviny do sebe neustále narážejí a vytvářejí zajímavý indicko-americký příběh.
Anilova rovina v Americe je to pravé pro milovníky seriálů z lékařského prostředí typu Chirurgové. Jak se Anil postupně učí medicíně, chce se stát rezidentem, zjišťuje, jaké lékařské odvětví by pro něj bylo to pravé, také dělá spoustu chyb a samozřejmě poznává nové kamarády a i kamarádky a zamiluje se. K tomu připočtěte to, že je Ind a vážně to tam nemá jednoduché.
Línina rovina je zase skvělá, pokud máte rádi cestování a poznávání cizích kultur a jejich zvyků. I když tady spíš poznáte tu horší stránku toho všeho. Ale jak se říká po tmě vždycky přijde světlo, tak snad i Lína bude mít naději na lepší zítřek.
Já jsem si knihu vážně užila, sice jsem se ze začátku obávala podle anotace, aby to nebylo moc drsné kvůli dějové lince Líny, na mučení jsem moc zvědavá nebyla, ale nakonec to nebylo tak hrozné. Nejsou tak vyloženě vypsané žádné ukrutnosti do detailů, není to takové hrůza to číst. Dá se to celkem v klidu přečíst, no v klidu, bude vám Líny samozřejmě hrozně líto, ale slabší povahy nebudou traumatizované. Na druhou stranu Anilovu linku jsem si užila taky moc, ta byla taková oddechová, já mám ráda lékařská prostředí v seriálech a mít to takhle knižně bylo moc fajn. Vážně jsem měla pocit, že by to šlo skvěle zapasovat do Chirurgů.
Líbilo se mi, že se můžu i dozvědět něco více o indické kultuře a sem tam i o jejich tradiční medicíně, bylinkách a vůbec tak všeobecně, co jim tam vlastně roste na stromech kolem a čím se můžou živit, jak si vydělávat na živobytí bez moderní techniky.
Zlatý syn není žádná srdceryvná zpověď utrápených lidí. Právě naopak, přináší naději, světlo, je to příklad toho, že všechno může být na konci úplně jinak než jsme si představovali a třeba ještě lepší. Proto je to vážně krásná kniha, kterou doporučuji. Na oddech a zároveň se něco dozvědět a pocítit, skvělá kombinace.

ˇ



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství KNIHCENTRUM.cz
Knihu si můžete koupit zde.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!