pátek 10. července 2015

Dívka, která se třpytila - Lauren Beukes (Recenze)

Info: Dívka, která se třpytila/The Shining Girls, Lauren Beukes, Jota, 2015, Thriller - Fantasy, Sci-fi, 368 str.

Harper najde klíč. Klíč od domu, který mu umožní cestovat časem. To se stane v roce 1931. V domě najde pokoj s trofejemi obětí vraždy. Vraždy, které spáchal on sám nebo teprve spáchá. Vše je jen otázka času.
A tak začne hon na "zářící dívky". Dívky, ženy, které mají určitý potenciál, talent, jsou něčím výjimečné a Harper vidí, jak dívky září. A ty během průběhu 20.století postupně umírají pod jeho rukou. Ale jedna přežije. Kirby. A hon se najednou obrací. A kořistí se stává Harper.
Podaří se Kirby bezcitného vraha zastavit? I napříč časem?

Když jsem zjistila, že tuto knihu napsala Lauren Beukes, která napsala i ZOO City (Recenze), byla jsem nadšená. Její styl se mi u ZOO City moc líbil a byla jsem zvědavá, co mi naservíruje v nové knize. Dívka, která se třpytila, zachovává klasické prvky psaní autorky, hodně se zaobírá postavami, občas máte pocit, že hlavní dějová linka je tam, jen aby se neřeklo. Ráda svoje postavy rozebírá a tak je činí mnohem uvěřitelnějšími a lidštějšími.
Do toho ale pořád dokáže vystavět velice zajímavý a poutavý příběh, který nese nádech tajemnosti, záhadnosti, až děsu. Je to takový mix psychologie postav a mystického příběhu, kde míchá skutečný svět s prvky fantasy a sci-fi. Ale jelikož autorka má očividně ráda krimi, z její knihy se tak stává dokonce i thriller. A to pořádný.
Lauren Beukes nám zde naservírovala bezcitného vraha, Harpera, který dostane velkou moc a to možnost cestovat v čase. Svoje oběti sleduje od malička a pak bez jakýchkoliv výčitek svědomí odporně ukončí jejich život. Mně po těch vraždách bylo vždycky zle. Ne že by byly tak nechutné, to ani ne. Ale autorka vám vždy šoupne pod nos nejprve něco ze životního příběhu oběti. Mě se potom vždycky zmocnila taková lítost. A vážně jsem si přála, aby vraha konečně dostali.
Od toho je tu Kirby, oběť, která přežila. Tahle holka mi vážně sedla. Správně ujetá a tvrdohlavá. Její příběh se postupně odhaluje. Občas se připleteme k zdánlivě normální scéně z normálního života. Tam autorka skvěle zvládla slovní přestřelky mezi Kirby a Danem, jejím novinářským šéfem. A pak jsme najednou na místě pokusu o vraždu.
Takhle vlastně funguje celá kniha. Skáčeme z doby do doby. Od oběti k další oběti. Od jedné vraždy ke druhé. Do toho se vrátíme do zdánlivé přítomnosti, která se odehrává v roce 1993. Ale co je tady vlastně přítomnost?Najednou jsme zase na začátku všeho, kdy vrah se teprve stal vrahem.
Autorka si úžasně zahrává s časem. A všechno porůznu propojuje, až se dobere k velkému finále.Takže příběh rozhodně není pro ty, kteří nesnášejí přeskakování v ději a jsou zastánci pravého opakuje, ustálené dějové linky. Ale dá se v tom vyznat. Snad ani jednou se mi nestalo, že bych nevěděla, kde jsem to zase s novou kapitolou skončila.
Dívka, která se třpytila je určitě bezvadný literární počin. Není dokonalý. Občas máte pocit, že se tam nic neděje, hlavně, když se autorka zasekne na moc dlouho v tom ukazovaní, co je postava za člověka. Ale nakonec se vždy vrátí napětí a děj se zase rozjede na plné obrátky. Naštěstí i tyto osobní příběhy postav obětí jsou většinou zajímavé, ale přece jen, někdy je toho trochu moc.
Kniha nejspíš nesedne každému. Jak můžete vidět, má hodně prvků, které spousty čtenářů nejspíš odradí. Ale já být vámi, tak jí dám šanci. Třeba budete nakonec mile překvapeni. Lauren Beukes je skvělá autorka a vždy připraví netradiční děj a netradiční způsob, jak ho podat. A Dívka, která se třpytila není výjimkou.




Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji KNIHCENTRUM.cz
Knihu si můžete koupit zde.



4 komentáře:

  1. souhlasim, knizka byla docela zvlastni, nejaky vytky by se nasly, ale v konecnem pohledu to bylo povedene :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Každá další recenze mě utvrzuje v tom, že si Dívku musím co nejdřív přečíst a udělat si vlastní názor :)

    OdpovědětVymazat
  3. Po přečtení názvu jsem si jako první vybavila Stmívání, až jsem se bála, že je to něco podobného :D
    Ale tohle vypadá vážně dobře, možná se k tomu někdy dostanu.

    OdpovědětVymazat
  4. Knížku mám ve čtečce a co nevidět se na ni chystám. Po rozpačitých recenzích jsem byla trochu nejistá, ale myslím, že se Ti podařilo mě přesvědčit, že to snad nebyla špatná volba :)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!