středa 1. října 2014

Pouta - James Hankins (Recenze)

Info: Pouta / Brothers and Bones, James Hankins, 2014, Galatea, Thriller, 400 str.

Jediná pouhá věta pronesená v ranní špičce v metru změní doposud úspěšný právnický život Charlieho Beckhama v naprostý chaos. "Dík, Wiley!". Slova, která k němu pronese neznámý bezdomovec. Jenomže tyto slova obsahují jméno Wiley, které mohl znát jen Charlieho bratr, který před třinácti lety zmizel a časem byl prohlášen za mrtvého.
V Charliem tak opět zažehne jiskřička naděje, že by svého bratra mohl najít, nebo alespoň zjistit, co se s ním stalo. A tak začíná znovu pátrat. Nemá ale ani nejmenší ponětí, do čeho se vlastně zapletl.
Jeho pátrání ho dovede až na samotné dno nejen lidských duší ale i lidské společnosti Bostonu. Zločinecké podsvětí mu začne šlapat na paty a tak se Charlieho pátrání začne měnit na zběsilý běh o život.
Charlie se ale nemíní vzdát, dokud nedostane odpovědi na své otázky. Získá je? Nebo nakonec přijde o mnohem víc, než by si kdy troufal vsadit?

James Hankins je americký spisovatel, vystudovaný právník a svého času byl i scénáristou. Tudíž není záhadou, proč zvolil pro svou knihu Pouta hlavního hrdinu, který je státním žalobcem, a že já měla celou dobu při čtení v hlavě myšlenku "Tohle chci vidět jako film!". Hned na začátku vám můžu říct, že Pouta jsou neskutečně napínavé čtení, plné nečekaných zvratů, nepředstavitelných situací a spousty zajímavých postav.
Charlie, náš "hrdina", je tedy právník. Člověk, který má na první pohled vše. Úspěšnou práci, milovanou snoubenku Jessicu...ale bohužel s sebou nosí na každém kroku i svou minulost. Tu, kde nejprve ztratil rodiče a později bratra. Jake byl pro něho vším. Když záhadně zmizel, Charliemu se zastavil život a později všechna jeho rozhodnutí ho měla nasměřovat k jediné věci - nalezení bratra.
A jaký že je vlastně Charlie? Učaruje vám? Mně učaroval a to právě tím, že to není žádný princ na bílém koni, který se rozhodne pomstít bratra. Vzhledem k tomu, že nám svůj příběh vypráví on sám v ich-formě, hojně poznáme jeho ironickou povahu, hláškami opravdu nešetří a taky mu patřičně hluboko vlezeme do hlavy. Charlie není dokonalý, někdy je zbabělý, někdy trochu paranoidní, neumí se pohnout z místa. A kdo by se mu divil? Ztratit bratra a nevědět, co se s ním vlastně stalo.
Také ale ještě jednu vlastnost, která je milovníkům thrillerů nejspíš dost známá. Eidetická paměť, někdy taky nazývána "fotografická". Už vám svítá? Robert Langdon, Cotton Malone?... i oni mají tuhle vlastnost. Dalo by se říct, že se James Hankins opičil. Možná ano. Ale na rozdíl od dvou výše zmíněných pánů, Charlie svoji schopnost skutečně a hojně používá. Kdyby ji neměl, jen těžko by se asi prokousal ke konečnému odhalení o Jakeovi. Jeho příběh tato vlastnost posunula o jednu úroveň výš.
Už jsem i lehce naznačila, že o napětí není nouze. Opravdu není. Z počátku jsem měla lehké tendence si říkat nebo hádat " Tak a teď to bude takhle, a jestli to tak bude, bude to děsné klišé, určitě to tak je, jak jinak by to bylo, klasika!!!" A ono ejhle! Nikdy to nebylo tak, jak jsem si myslela, že to bude. James mě vždy nachytal a překvapil.
Nehledě na to, že o akční momenty, vyjednávání, běhy o život tady není už vůbec žádná nouze. A je tu pátrání? Je. A velká dávka. Právě o to tu samozřejmě jde. Charlie se celou dobu snaží zjistit, co se stalo s Jakem. Pátrá, přemýšlí, vymýšlí, improvizuje a to vše za doprovodu neviditelných hodinek, které mu odpočítávají čas a toho nazbyt není ani trošička.
Pouta jsou prostě úžasná honička. Charlie je sympaťák a ostatní postavy jsou všechny svým vlastním způsobem tak originální, že i když to byli padouši ve většině případů, stejně jsem je zbožňovala. Ale nebudu vám o nich nic prozrazovat, jinak bych vám tu nejspíš spoilerovala. A to by byla škoda. Tahle kniha si zaslouží být přečtená a to bez nějakých informací z venčí.
Tohle si vážně dovedu představit jako film. Málokdy po filmu toužím, ale tady bych ho vážně brala. James Hankins totiž vytvořil neskutečný thriller, kde nečekané zvraty jsou na denním pořádku, ale zároveň není děj ani přehnaný, ani přeplácaný. Prostě to stojí za to.
Takže máte rádi thrillery? Akční filmy? Sympatické, ironicky kousavé a sarkastické muže? Zajímají vás zločinecká podsvětí a zbožňujete záhady? Pouta by vám neměla tím pádem chybět v knihovničce. Protože první věta, která mě napadla po přečtení a nejspíš mě napadala celou dobu, co jsem četla, byla "Tohle je fakt bomba!".
Já doporučuji všemi deseti! I dvaceti a více! Jsem nadšená, skáču do stropu a vroucně si přeji film a fňukám, že neexistuje s Charliem knižní pokračování. Tak co? Jdete do toho taky?


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Galatea.
Knihu si můžete koupit zde.


2 komentáře:

  1. Fíha, obálka by ma teda nezaujala, ale podľa tvojej recenzie je to presne kniha, ktorá by ma mohla osloviť. Značím do wishlistu, Pouta si chcem raz určite prečítať.

    OdpovědětVymazat
  2. Možná bych si taky mohla přečíst něco akčního :) Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!