sobota 18. října 2014

Osamělé moře - Patrick Carman (Recenze)

Info: Osamělé moře/ Into the Mist, Patrick Carman, Elyonova země #4, Fragment, 2. vydání, 2014, Dětská literatura, 212 str.

Dobrodružství milující Alexa se vydala na mořeplavbu ve společnosti svých starých přátel, Yipese a námořníka Rolanda Warvolda. Společně plují po Osamělém moři a jedné noci se Roland rozhodne vypovědět příběh...příběh z doby, kdy ještě nestály hradby, kdy zatím k souboji mezi Abaddonem a Elyonem nedošlo, kdy Alexa ještě nebyla ani na světě.
Tehdy byli Roland a jeho bratr Thomas ještě malý kluci. Ti prožili jedno obrovské dobrodružství, které je dovedlo až k jejich kořenům. Z sirotčince přes magická místa až tam, kde se zastavil čas, tak daleko museli ujít, aby našli sami sebe.
A právě tento příběh musí Roland sdělit Alexe do detailů, jejich plavba se totiž blíží k cíli, k místu, které má s minulostí mnoho společného. A budoucnost se teprve ukáže.


Elyonova země je kouzelná série, která už několik let těší své dětské čtenáře ale i ty dospělé. Osamělé moře je čtvrtým dílem. Z pera amerického autora, Patricka Carmana, který se tentokrát rozhodl jako spousta dalších autorů vytvořit ke své sérii tzv. prequel novel. Knihu, která odhalí, co bylo předtím.
V Osamělém moři se vracíme do dětství slavného Thomase Warvolda a jeho bratra Rolanda. Věrní bratři, kteří jsou si vždy nápomocni a nikdy se neopouští. Společně procházejí všemi příkořími, které jim jejich osud postaví do cesty. Na jednu stranu plně oddáni jeden druhému, na druhou stranu tak odlišní. A právě jejich společná cesta jim pomůže najít své skutečné já a zároveň procestovat prvotní Elyonovu zemi, kdy divočina ještě byla skutečnou divočinou a magie ještě stále překypovala svojí silou a přítomností.


Tento příběh nám odhalí další zákoutí Elyonovi země, tajemná a magická místa a tvory, o kterých se nám ani nezdálo. Ale nečekejte nějaký velký cestopis. Během čtení se totiž dá lehce pochopit, jaký byl hlavní autorův záměr a je to vážně moc hezky zpracované. Osamělé moře dává naději každému dítěti, že se jejich sny a touhy mohou vyplnit, že každý nakonec najde svoji cestu a když jedna skončí, započne druhá. Je to příběh o síle, osudu, poutech, lásce a oddanosti.
A taky o velkém dobrodružství. S Thomasem a Rolandem se totiž vydáme na několik neobvyklých míst, které Elyonova země ukrývá. A dokonce se setkáme i s nějakým tím starým přítelem, kterého jsme měli šanci poznat už při putování s Alexou v předešlých dílech. Tady bude ale o něco mladší.
Myslím, že takovéto dobrodružství potěší každé malé dítě ale i ty velké "děti", protože přiznejme si to, každý nějaké to malé dítě v sobě máme a někdy není na škodu ho trochu pohýčkat, i když už nám hodně dlouho není pět ani deset. Já jsem si užívala každou stránku a dokonce se musím přiznat, že mě kluci a jejich cesta bavila o trošku víc něž příběhy s Alexou. Místa, kam se totiž podívali, mě naprosto uhranuly.
Takže Osamělé moře rozhodně doporučuji každé věkové skupině. Pokud máte rádi dobrodružství, kouzla, výpravy a tajemství, je tento příběh ten pravý. Je to sice dětská literatura, ale taková, která pohladí po duši a omladí ji. Stojí to za to. Slovo "kouzelné" je naprosto vystihující.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete zakoupit zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!