pondělí 29. září 2014

Desáté město - Patrick Carman (Recenze)

Info: Desáté město / The Tenth City, Patrick Carman, Elyonova země #3, Dětská literatura, Fragment, 2.vydání, 2014, 158 str.

Závěrečný boj se blíží. Osud celé země leží v rukou třináctileté dívky, Alexy. A zlo je čím dál silnější a nebezpečnější.
Zloduch Victor Grindall unesl Alexina kamaráda Yipese a snaží se zničit její milovaný domov. Alexa tak musí přeplout Osamělé moře, zachránit Yipese a najít bájné Desáté město.
Její cesta ale nebude jednoduchá. Zrada, lži a tajemství Alexu obklopují ze všech stran. A v té nejkritičtější chvíli bude v sázku vloženo naprosto vše.
Podaří se Alexe a jejím přátelům Elyonově zemi navrátit mír?

A máme tu závěr Alexina dobrodružství. Po cestách do Temných hor a do Trnitého údolí nás Patrick Carman tentokrát odvádí do Desátého města. Záhadné, tajemné, bájné město, které je domovem Elyona. Ale existuje vůbec? Je to skutečně pravda?
Jak už i v předešlých dílech, ani tady nemůžou chybět Alexini přátelé. Tentokrát jsou to ve směs staří známi jako Warwold, obr Armon, vlčice Odessa nebo třeba veverčák Murphy. Společně cestují křížem krážem, aby zase navrátili dobro do své země.
Série Elyonova země je nádherná pohádka, kterou si děti musí zamilovat, ale dospělí také. Je to výborný příběh pro rodiče, které chtějí děti dostat ke čtení. Můžou si číst společně nebo i nechat děti, ať objevují Elyonovu zemi sami. Ale myslím, že by to byla škoda. Kouzlo této říše vás může dostat společně.
Konkrétně Desáté město je velice dobrodružné a napínavé. Jelikož je to závěrečný díl, tak zde nechybí velká spousta zvratů a nečekaných momentů a odhalení. Tajemství vyplouvají na povrch. A člověk se nestačí divit.
Já osobně bych brala trošku odlišnější konec, ale to je jen čistě z mého sobeckého pohledu a sympatie k určitým postavám. Tak jak to dopadlo, to asi vážně mělo dopadnout. Dávalo to smysl. Jen mi to přišlo nakonec trochu moc urychlené.
Tak či onak, tato série neztratila dech ani v posledním díle. A rozhodně neztratila ani kousíček kouzla a půvabu, které měla od počátku. Až je mi líto, že je konec. Alexa byla úžasná hrdinka. Přirostla mi k srdci.
Ale nemusíte smutnit tak moc. Elyonova země určitým způsobem pokračuje. Čtvrtá kniha nese název Osamělé město a vrací nás do minulosti, do dětství Warwolda a jeho bratra. V originále je označována za tzv. "prequel novel", jednoduše, co bylo před tím. A Goodreads mi ještě chytře napovídá, že sice jedno velké Alexino dobrodružství končí, ale další na nás čeká. Existuje ještě kniha Hvězdný poutník, kde se vracíme k Alexe. Takže toho na nás ještě spousta číhá.
Já se nemůžu dočkat, až se dostanu k pokračování. Mám Elyonovu zemi opravdu moc ráda a je úplně šumafuk, že už dávno nejsem dítě. Tady se prostě na věk nehraje.
Máte rádi kouzelné příběhy, pohádky, dobrodružství a zvířata? Pak Elyonova země je něco pro vás. Pro vás i vaše malé, jestli už nějaké máte. Někdy opravdu není na škodu ponořit se do pohádkového světa a nechat se na chvíli unést. Tak to zkuste třeba právě s Alexou a Elyonovou zemí!


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete zakoupit zde.

1 komentář:

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!