čtvrtek 11. září 2014

Analfabetka, která uměla počítat - Jonas Jonasson (Recenze)

Info: Analfabetka, která uměla počítat/ Analfabeten som kunde räkna, Jonas Jonasson, Panteon, 2014, Humoristický román, 414 str.

Nombeko už jako malá začala pracovat jako vynašečka latrín na předměstí afrického Johannesburgu, v deseti letech se z ní stal sirotek. Celý její život podle místních měřítek směřoval k životu v chudobě, kde měla předčasně umřít a nebýt nikým postrádaná. To by ale nesměla být Nombeko - analfabetka, která uměla počítat.
Osud umí být vždy převelice vtipný a nebrat si servítky, tak se stalo, že dívka ze slumu se zapletla do mezinárodní politiky, odcestovala na druhý konec světa a poznala se s dvěma netradičními muži - dvojčaty.
Její životní příběh zamotal hlavu nejen jí samotné a lidem kolem, ale dokonce i několika tajným agentům a aby toho nebylo málo, ani švédský král si před Nombeko nemůže být jistý v kramflecích.
"Svět, jak ho celý svět znal, zůstal celý."
Analfabetka, která uměla počítat je druhým literárním počinem švédského autora, Jonase Jonassona, kterého už můžeme znát z jeho první bestselleru Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel. Vyvstává otázka, jestli po takové velké explozi úspěchu, která nastala se Staříkem, autor svůj úspěch zopakuje. Já osobně musím říct, že je tomu dost blízko.
Na rozdíl od zmiňovaného Staříka, s kterým jsme měli možnost procestovat svět a tím pádem i pořádný celosvětový kus historie, s Analfabetkou se až tak nenacestujeme a hlavu nám zaplete jen několika historickými fakty. Tím musím samozřejmě oznámit, že na jednu stranu je po Staříkovi Analfabetka slabší odvar pro některé, ale dovedu si představit, že pro ty, jimž Stařík přišel překombinovaný a naprosto vyhrocený, Analfabetka možná padne konečně do noty.
Což ale neznamená, že by tato kniha nebyla parádní smršť neskutečných situací, které rozhodně nepostrádají ohromnou dávku ironického humoru. Právě naopak. Možná o něco klidnější děj nám zabrání v motání hlavy, protože to se mi u Staříka dělo neustále.
Nombeko je dívka, která se umí perfektně počítat, jednoho dne na to přišla a už s tím nikdy nepřestala. Ta holka spočítá cokoliv. Klobouk dolů, když vezmeme v potaz, že nikdy nechodila do nějaké řádné školy. Ale právě její talent ji z Afriky zavede až do Švédska, kde se odehrává druhá dějová linka, která se teprve s Nombeko propojí.
Tady se dozvídáme, proč se vlastně kniha jmenuje v originále Analfabetka, která zachránila krále, nebo tak nějak. Soudím z ostatních překladů, třeba do angličtiny. Švédky vážně neumím. Zde máme totiž postavu Holgera, který se stal posedlým králem, ale jeho posedlost ať už byla jednou láskyplná či nenávistná, se promítne až do Nombečiny současnosti, kde pozná jeho dva syny, dvojčata, která jsou sice na první pohled naprosto stejná, na druhý by si ale už víc nepodobní být nemohli.
A takhle se postupně píše příběh několika zemí, které spojila jedna analfabetka, příběh, kde korunuje anarchie i demokracie, intriky, výsměch osudu, láska i nenávist. A jelikož autordar ironického humoru a taky dar zamotat do sebe nezamotatelné, vznikl román o nějakých 400 stranách, který rozhodně pobaví.



Autor má navíc jeden takový psací rys, který ale možná každému nesedne. Kdo má totiž rád dialogy, hezky označené přímou řečí, tak tady zapláče. Autor se totiž s přímou řečí moc nepáře. Všechno píše dohromady. Postavy sice určitým způsobem vytvářejí svůj dialog, ale ten prostě není zasazen do přímé řeči skoro nikdy. Mě osobně to nijak nevadilo, zvykla jsem si a nakonec mi přišlo, že vzhledem k věčně přítomné ironii, to všechno tak vyniká mnohem lépe.
Teď už záleží na vás jestli máte odvahu se pustit do téhle potrhlé jízdy s Nombeko a jejími přáteli i nepřáteli.. A i když je, jak už jsem zmiňovala, Analfabetka o kousek slabší, alespoň mě tak přišla, protože já jsem rozhodně milovník naprostých šíleností vyhrocených do krajností, jako byl Stařík, tak já se stejně bavila a bavila a smála a žasla a rozhodně nelituji ani jedné vteřiny strávené nad tímto netradičním románem.
Takže tak! Jestli byl na vás Stařík moc, Analfabetka se vám možná bude náramně líbit. Jestli byl Stařík paráda, Analfabetka vás pobaví, ale asi až tak nenadchne. A pro ty, co nečetli ani jedno, honem to napravte! Protože Jonas Jonassontalent, má styl, má spoustu humoru a umí vyprávět. A rozhodně se zaslouží každého nového čtenáře, kterého svými příběhy získá. Takže neváhejte a běžte zjistit, co je vlastně zač ta Analfabetka, která uměla počítat!




5 komentářů:

  1. Mne sa táto knižka strašne moc páčila :3 Jedna z najlepších kníh za tento rok pre mňa :3 Lepšia než Starček :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se víc líbil teda Stařík, ale Analfabetka taky nebyla vůbec špatná :) mám ráda takovéto ulítlé příběhy.

      Vymazat
  2. O této knize jsem nevěděla, ale vypadá dobře asi si ji koupím a přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. U nás v knihovně je zarezervovaná asi pětkrát, takže se jí dočkám za hodně dlouho, ale tvoje recenze mě donutila si jí konečně zamluvit :)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!