úterý 29. července 2014

Zoo City - Lauren Beukes (Recenze)

Info: Zoo City, Lauren Beukes, Laser-books, 2013, Urban Fantasy, Detektivka, 336 str.
Zinzi Decemberová je odsouzená s sebou všude vláčet lenochoda. Stal se z ní totiž Zvířetník. Zvíře jako symbol zločinného provinění. Žije v chudé čtvrti Zoo City v africkém Johannesburgu, kde se soustředí takoví jako ona. Zinzi si vydělává hledáním ztracených věcí, díky nebo snad bohužel kvůli svému zločinu získala tento druh magického nadání.
Když ale někdo surově zabije její klientku a policie jí zabaví výplatní šek, nezbývá Zinzi nic jiného, než přijmout práci, kterou nejvíc nesnáší - hledání pohřešované osoby.
Co nejprve vypadá jako obyčejné hledání zatoulané, znuděné, hudební hvězdičky, se velmi brzo stočí do víru nebezpečných a mnohdy dosti nadpřirozených události, které by Zinzi mohly tentokrát stát víc než jen jednu zadržovanou výplatu.
Lauren Beukes se rozhodla v Zoo City nejen vytvořit alternativní Johannesburg, ale také v místě dějiště propojit prvky magie a detektivky. Zahrává si ale ve výsledku s celým světem.

Kdo spáchal zločin, může brzo čekat návštěvu zvířete, od kterého se nakonec nesmí odloučit, jinak mu bude minimálně dost špatně. A pokud zvíře zemře, jeho majitele zasáhne tzv. Protiproud, tajemná magická síla, která ho připraví o život.
A  jakmile se z vás stane zvířetník a dostanete třeba králíčka, promyku, dikobraze nebo třeba i pumu, zvíře vás "odmění" magickou schopností. Jako třeba Zinzi, která vycítí vlákna ztracených věcí u konkrétních lidí a tak je může najít. Nerada ale hledá pohřešované osoby.
Zoo city je od počátku věrnou kopií chudé Afriky, ale magie je zde skutečná. Špína, chudoba, drogy, násilí. Noční výstřely jsou tu už zažitou kulisou.
Žánrově by se to dalo přirovnat k urban fantasy. A jelikož Zinzi vyšetřuje mizení jedné dívky, detektivka je také na místě.
Když jsem to četla, měla jsem stejné pocity jako třeba u knih Agathy Christie. Celou dobu se odvíjí příběh, ale já v tom pořád nevidím žádný smysl, o stopách ani nemluvě a až ke konci to najednou naše hrdinka začne rozplétat. A najednou všechno dává smysl. Teď už jenom záleží, jestli jsem já tak "blbá" jako detektiv, nebo tady ty stopy jasné vážně nejsou. To budete muset bohužel posoudit sami, ale myslím, že tam jsou, já jen neumím vyšetřovat společně s hlavním hrdinou.
A také je tu samozřejmě velká spousta zvířat. Zinziho lenochoda jsem si zamilovala okamžitě a promyka jejího přítele byla taky úžasná. Spousta dalších zvířat se pak postupně objevovala se svými majiteli a název Zoo City tak nabyl stoprocentního významu. Lidé a zvířata na jednom místě, jejich životy propojeny až na hranici života a smrti.
Autorka má navíc vytříbenou slovní zásobu, kterou nás láduje celou dobu. Detektivní zápletka jako taková je sice zajímavá, ale není to nic, co bychom neznali z dřívějška. Ale právě slova, které autorka vkládá Zinzi do úst, vytvářejí z příběhu něco extra. Zinzi je drzá, ironická, ale není ve svých slovních obratech přehnaná. Vypráví nám celý příběh, občas zabrousí do minulosti, nebo popíše nějakou situaci mezi místními, jejich sociální postavení, apod.
Další zajímavý prvek je přítomnost článků, které nám částečně odhaluje celou zvířetnickou aféru, která zasáhla celý svět. Co jsou zač, jak se to vůbec stalo, jak to vypadá na druhým konci světa. Ale nečekejte, že byste se dostali až jádru pudla. Zvířetníci zůstanou zahaleni mlhou tajemna.
Příběh je prostě vypracovaný na zajímavé úrovni. Kombinace africké magie, zvířat a zločinu funguje na jedničku. Děj sice není po většinu času příliš napínavý nebo akční, ale mě stejně zaujal a bavil od prvního momentu. Všechno to začíná totiž dost nevinně, ale ke konci se vše obrátí a přijde pořádná smršť, která sebou strhne všechny, kteří si nedají pozor.
Zoo City ke mně přišla náhodou v knihovně a jsem za to moc ráda. Takže pokud máte rádi Afriku, magii, trochu té detektivky, zvířata a vypracovaný styl jazyka, Zoo City by mohlo být pro vás.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!