čtvrtek 24. července 2014

Než přijde smrt... - Douglas Reeman (Recenze)

Info: Než přijde smrt... /Dive in the Sun, Douglas Reeman, Baronet, 2014, Military, Román, 336 str.

"Když se svět otřásá v základech, pro malé lidi a jejich přání v něm není místo..."

Čtyři Britové, čtyři námořníci, čtyři vojáci. Jeden úkol. Vyhodit do povětří italský přístav. Je totiž válka. Akce končí úspěchem, ale ponorka je příliš poškozená. A posádka se tak musí vylodit na nepřátelském italském pobřeží.
Aniž by si to kdokoliv přál, britští námořníci jsou nuceni spolupracovat jak s Italy tak s Němci. Váleční zajatci, důstojníci i obyčejní lidé. Všem jde o jedno...zachránit si holý život v nehostinném době války. A nikdo k nim nebude milosrdný, ani válka ani samotné moře.
Když totiž člověk žije na zapůjčený čas, nic už není jisté a někdy zbývá jediné, čekat, než přijde smrt...

Douglas Reeman sepsal orginál Dive in the Sun již v roce 1976, k nám se dostává až teď a stojí to za to. Tento anglický spisovatel je odborník na námořní literaturu a jeho knih se prodalo 34 miliónů výtisků. V záplavě YA knih je tato válečná novinka příjemnou změnou.
Co původně začíná jako námořní mise, se rychle začne měnit na noční můru pro všechny přítomné. Tři zkušení námořníci dostávají do svého týmu nového potápěče Iana, poté co jejich původní parťák tragicky zahynul při předešlé misi. Velitel Curtis se s tím jen těžko vyrovnává a tak to často otřásá jeho rozhodnutími, na které mnohdy nemá více než pár vteřin. Naštěstí má vedle sebe ještě své dva staré parťáky, Australana s proříznutou pusou Duncana a mechanika Taylora.
Když se vše pokazí, v tom nejméně očekávaném momentě naše čtyři hrdiny svede náhoda dohromady s italskou dívkou Carlou a několik papaláši italské i německé příslušnosti. Ocitnou se na velice omezeném prostoru lodě, která je má dostat do bezpečí.
A právě tento stísnění prostor a závažnost situace autorovi nabídly skvělé možnosti, jak vystavit svoje postavy těm nejkritičtějším situacím a výborně nám popsat, jak se s tím vším vyrovnávali. Bylo velice zajímavé pozorovat, jak se obyčejní lidé i otrkaní námořníci se vším perou. A to vše napsal tak, že byť se často zabýval pocity a myšlenky, které by se dali přirovnat k severským detektivkám, ani v jednom momentě to příběhu neubrala na napětí a akci. Právě naopak. Tyhle popisy nás donutí přilnout k postavám ještě víc a tím pádem může být čtenář mnohem více "našponovaný".
Já se o celou posádku neustále bála a vážně jsem jim fandila. Otáčela jsem stránku za stránkou, zadržovala napětím dech, v těch nejvypjatějších a nejtragičtějších situací jsem často neměla daleko i k slzám.
Co se týče historie, autor se tady moc detaily nezabývá, takže ti kdo nemají rádi historickou omáčku, si můžou oddechnout. Nic takového tady není. Ale stejně se něco o válce dozvíme a to z pohledu obyčejných lidí. A povím vám, vážně to nebyl žádný med. V té době bych nechtěla žít ani omylem. Jeden život nic neznamená. A kruté není jen okolní moře.
Styl psaní není náročný, naopak je velice poutavý a pořád se tam něco děje. Když už to vypadá nadějně, něco se pokazí. Do poslední chvíle nevíte, jestli to dopadne dobře nebo ne. Nehledě na to, že autor se nesnaží situaci nijak zlehčovat či zjemňovat. Ale zároveň to negraduje víc, než by mohla být skutečnost. Nesnaží se za každou cenu šokovat. A vše nám podává ve třetí osobě z pohledu všech čtyři parťáků, ale nejvíce se zde ukazuje velitel Curtis a potápěč Ian.
Myslím, že Douglas Reeman napsal příběh, který se klidně mohl stát. Postavy jsou reálné a velice lidské, na nic si nehrají. Děj je poutavý, zajímavý, akční, nepřehnaný. Pro mě to byla úžasná čtecí změna a nikdy bych nevěřila, že military příběh by mě mohl tak bavit. Dostal mě na všech frontách. Doporučuji naprosto všem! Každý by zde mohl něco najít.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihcentrum.cz
Knihu si můžete zakoupit zde.


2 komentáře:

  1. Kniha vypadá opravdu zajímavě. :) Určitě se po ní podívám. :)

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá parádně ty jo. Mám ráda knihy o válce, i když u nich zadržuji dech, nebo brečím.. Ale tuhle bych si chtěla přečíst.:)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!