úterý 15. července 2014

Nebezpečná výprava - Petra Klabouchová (Recenze)

Info: Nebezpečná výprava, Upíří storky #2, Petra Klabouchová, Fantasy, Dětská literatura, Fragment, 2. vydání, 2014, 216 str.

Když se hrabě Drákula vydá na konferenci do Wamp Yorku, zrovna do školy přijde nový kluk, Paulus, upír, kterému se podaří Vladyho očarovat a lstí ho a jeho kamarády přinutí podstoupit cestu do minulosti, která je podle upířích zákonů nekompromisně zakázaná.
Vlady, Junior, Vampi, i věrný komorník Lupus a krysák Muzák, naši staří dobří známí, tak musejí podstoupit nebezpečnou cestu, která je zavede na místa a události, o kterých by se jim ani nezdálo. Potopení Titaniku, bitva u Stalingradu a mnoho dalších...
A aby toho nebylo málo podaří se jím změnit část historie, čímž jim hrozí jejich zmizení ze současnosti. Jak tohle jen dopadne...
Nebezpečná výprava je druhý díl série o upířím klukovi a jeho kamarádech nazvaná Upíří storky. Jedná se o druhé vydání. Tato kniha se nejprve jmenovala Cesta do minulosti a série Upíří kroniky. Se změnou názvu či bez ní, příběh je to parádní.


1. vydání
Cestování v čase je vždycky zaručená zábava a pořádná dávka napětí. Zašlápnete jednu malou kytičku v minulosti a pak se ve vaší současnosti nebudete stačit divit. A když si k takové výpravě přiberete upíra Vladyho a jeho nemotorného kamaráda Juniora a nesnesitelnou sestřenku Vampi, sranda je na spadnutí.
Tento druhý díl mi přišel o trochu lepší. Co se týče zábavy i ztrácení se v ději. Na rozdíl od prvního díl byl děj opravdu rozumněji podaný. Nestalo se mi, že bych se musela vracet o pár stránek zpátky, protože mi něco uniklo. I styl, jakým je příběh psán už není tak nahuštěný. Konstrukce vět jsou mnohem lépe vypracované. Byť jsou někdy i tak dlouhé a naplněné spoustu různých slov, nejsou těžké na přečtení, jak se právě stávalo u prvního dílu. Autorka tady už tak netlačí na pilu. Sice by to asi chtělo ještě trochu vypilovat, když se přece jen jedná o knihu pro děti, ale aspoň, že je tu znát změna. Tenhle příběh dětem sedne více, když si ho budou sami číst.
A co se týče zábavy a čtivosti děje, tady je to taky o něco lepší. Hodně jsem se nasmála, často jsem tajila dech a nesčetněkrát jsem si přála tam být s nimi. Myslím, že tyto tři charakteristiky mluví sami za sebe. Kniha je pro děti jak dělaná a dospělý jí taky nepohrdne.
Rozhodně knihu doporučuji všem generacím. Tím, že se zde objevují události z minulosti, můžou zaujmout i ty starší, k tomu pořádná dávka humoru, nezbedné děti, nadpřirozeno, moderní uchopení upírů v dětských mezích...Já být vámi tak neváhám a čtu.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete koupit zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!