úterý 17. června 2014

Švindlova uličnická akademie - Lumpárny začínají: Terry Deary (Recenze)

Info: Švindlova uličnická akademie #1 - Lumpárny začínají, Terry Deary, Fragment, 2014, Dětská literatura, 192 str.

Tomáš Fuk je malý kluk žijící v chudobě se svojí matkou ve zločinem prolezlém městečku Wildpool. Jednoho dne ale narazí na ulici na záhadného pana Morouse, který mu učiní nabídku studovat na Švindlově uličnické akademii. A tak se jeho život od základů změní. Při zubech svojí babičky přísahá, že bude do puntíku dodržovat školní řád. Tím pádem může jeho boj za lepší život chudých lidí začít.
Terry Deary, anglický spisovatel a historik, vytvořil sérii oživující legendu o Robinu Hoodovi, který bohatým bral a chudým dával ve ztělesnění malého kluka, který tak bude dětem mnohem bližší. Švindlova uličnická akademie je humorná série pro ty menší, ale pobaví i dospělé.

Tomáš žije se svojí maminkou v chudobě. Nemá vlastní boty, ani pořádné oblečení či postel. A tak občas něco ukradne nebo někoho ošidí. Nic jiného mu nezbývá. A tak velkorysá nabídka od pana Morouse je u nich doma přijatá okamžitě. Tomáš se tak dostane do akademie a začne se učit. Potká zde svého budoucího komplice, drzou a nebojácnou Alici. A samozřejmě jako každá správná škola má i tato své učitele, jako například postaršího zloděje Lupiče Láďu. A pak je tu samozřejmě tajemný pan Švindl, který nikdy neukáže svoji tvář.

Městečko Wildpool má ale mnohem více svérázných obyvatel, které se na příběhu podílí. Například nová místní policie, strážníci Truhlík a Kýbl. Pokud znáte Zeměplochu a pamatujete na Nobyho a Tračníka, dovedete si představit o jaká individua a "schopné" strážníky se jedná. Vy, kteří nevíte. No šikovní rozhodně nejsou. Jeden tlustý, druhý jak tyčka a rozumu dvakrát taky nepobrali. A radši se vyhnout každému průšvihu, do kterého by se mohli dostat. Na paty by jim totiž mohl začít šlapat starosta - Sir Osvald Eček, kterého spíše řídí jeho manželka-matróna. Závěry si utvořte sami, jak to u nich v manželství asi vypadá.

A všechny tyto postavičky utváří tento humorný příběh, kde k smíchu není nikdy daleko. Ironie a drzost se drží v popředí. A jedna velká loupež se chystá za zády. A Alice a Tomáš se musí prohrabat spoustou sněhu a nikde není napsáno, že je třeba nechytí.
Jak říká název, lumpárny skutečně začínají. Pro děti to musí být příběh, který je prostě dostane. Je tu spousta srandy, honičky, komické situace, kuriózní postavy. Hotová pastva pro dětskou představivost. A pro dospělého je to příjemná oddechovka, knížka na zasmání a třeba připomínka čtení v dětství. Nejlepší kombinace by byla, rodič a dítě = číst společně. Oba si to užijí.
Příběh má navíc svého vypravěče, který často skáče do děje se svými poznámkami, obrací se rovnou ke čtenáři a přikládá různé dokumenty, jako plakáty divadelního představení, školní řád akademie, záznamy z novin. Vše výborně doplňuje děj a samotnou atmosféru. Kniha je navíc také obohacena černobílými ilustracemi z pera Johna Kellyho.
Ve Švindlově uličnické akademii opravdu nic nechybí. Pořádná dávka srandy, dobrodružstvích, lumpáren. Já jsem se bavila od začátku do konce. A těším se na další díl. Určitě doporučuji menším i větším. Je to prostě kopec zábavy.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete koupit zde.

1 komentář:

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!