úterý 13. května 2014

Následujte své srdce - Andrew Matthews (Recenze)

Info: Následujte své srdce/Follow Your Heart, Andrew Matthews, Baroque Partners, 2012, Osobní rozvoj

Následujte své srdce je kniha, která vám má ukázat cestu k úspěchu. Když si ji přečtete, možná najdete štěstí v životě i v práci. Už samotná usměvavá obálka vám to naznačuje.
Ale buďme upřímní, takových knížek tady bylo. Patří tento pokus mezi ty povedené, které vám opravdu budou nápomocné, či mezi ty, které je lepší vyhodit do prvního koše a zapomenout, že se nám kdy dostaly do rukou?
Australský spisovatel a karikaturista, Andrew Matthews, má na svém kontě už několik literárních počinů nesoucích se v podobném duchu. Being A Happy Teenager!, Happines In A Nutshell nebo Buď šťastný. Knihy, které byly přeloženy do 38 jazyků a v 60 zemích se jich prodalo přes 6 miliónů. To nejsou špatná čísla, že?

Následujte své srdce je kniha upřímná, humorná, těžena z naprosto reálných situací, občas lehce ironická. Rozdělená do deseti kapitol, které nás provázejí přes každodenní štěstí, plány do budoucna, otázku peněz i chudoby, práci. Prostě nám servíruje skutečný život na stříbrném podnose a odhaluje nám jednoduchá pravidla, podle kterých se dá zařídit tento život šťastněji a vyrovnaněji. A celé je to doprovázeno o citáty ale hlavně o vtipy a humorné karikatury, které stvořil sám pan spisovatel.

Andrew Matthews se k nám obrací skrze svoje vlastní zkušenosti. Občas mluví ze svého pohledu. Občas využije k příkladu fiktivní (nejspíš :D) postavy Freda a Mary. Z toho využije nějaký citát jiných. Všechno nás píše bez obalu, prostě tak jak to je. Chceš něco změnit, změň to! Zároveň převrací zažité názory na ruby a odhaluje nám nový, svěží pohled na život. Jeho návod by skutečně mohl fungovat.
Kniha je opravdu plná pravdivý a nápomocných myšlenek. Já často čtu knihy o zamyšlení se nad životem, různé filozofické či buddhistické knihy a příběhy, naopak málokdy, spíše nikdy, čtu knihy, které nesou nálepku osobní rozvoj a hlavně takové ty, které vám mají pomoct v práci či jak zbohatnou a podobě. Takže fakt, že jsem si vzala tuhle knihu k přečtení je opravdu neskutečný, ale já toho nelituji. Naopak mě překvapilo, že spousta myšlenek zde se nachází i v těch filozoficky laděním knihách, které polemizují o životě. Ty myšlenky tam prostě jsou, jen v jiném prostředí.

Což mě přivádí k tomu, co jsem vlastně chtěla sdělit. Pokud nemáte rádi filozofické knihy, ale stejně byste chtěli nějaké dobré rady do života, zkuse tuhle knihu. Stejně tak pokud nemáte rádi ty komerční nalejvárny jak rychle zbohatnout a podobně a máte strach, že tahle kniha se k nim zařadí, vůbec se nebojte. Následujte své srdce se nijak nevnucuje a rady, které zde obdržíte, vám vážně můžou v životě hodně pomoci. A ta škála, v čem vám mohou pomoci, je tady opravdu rozsáhlá. Ale všechno podané tak pravdivě, že to prostě sedí. Zkrátka a jednoduše, život takový jaký vážně je a rady takové, nad kterými neohrnete nos a neřeknete si "Ono se to lehce řekne! Ale hůř udělá!". Matthews na to totiž nejde silou, dá vám návrh, uvede svůj příklad či vysvětlení a už je jen na vás, jestli se toho chopíte nebo ne.
Takže jestli chcete něco ve svém životě změnit, chcete být šťastnější a nevíte si rady, Následujte své srdce by vám mohla pomoci. Je to čtení lehké, humorné, pravdivé, ale je lepší si ho dávkovat. Přece jen nemůžete změnit vše v jeden den. Je to prostě takové životní škola. Berte to pomalu, pročítejte si, vracejte se. Nikdy nevíte, co ještě můžete objevit. Nakonec možná zjistíte, že to lehčí už být nemůže a že jste své štěstí měli celou dobu přímo před nosem.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Baroque Partners.
Knihu si můžete koupit zde.


2 komentáře:

  1. Milá knížka. :) mám ráda takové knihy, ale nečtu je často, to je fakt. Někdy ale neuškodí dát si na chvilku pohov od všech dystopií a sáhnout po něčem úsměvném. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je fakt že vedle dystopie to ani omylem nestálo :D

      Vymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!