středa 8. května 2013

Introducing: Lianne La Havas ... aneb čokoládová kráska dobývá soulovou scénu

"So I've just got to know
  I truly have to know
  So you've got to let me know

  Is your love big enough for what´s to come?"

Anglická kráska s jamajskými a řeckými předky si postupně získává svět se svými folk-soulovými nahrávkami, které sama doprovází na elektricko-akustickou kytaru. Jak už mnozí podotkli, Lianne začala vytvářet něco na způsob moderního soulu, kde základem je kytara a její hlas. A funguje to. Nejenže už projezdila Anglii a Francii, ale nedávno se vydala i na turné do Ameriky a objevila se například v talk-show
The Late Late Show with Craig Ferguson, kde zazpívala svoji píseň Age, která je od 3.prosince 2012 nejnovější singl z její alba Is your love big enough?.
   

Když slyšíte Lianne mluvit o její hudbě, slyšíte upřímnost v její hlasu a velkou lásku ke svému dílu. Nenajdete tu žádné stopy po snaze o komerčnost, od Lianne se dočkáte vždy skutečné a čisté muziky. Rozhodně se nenechá unášet proudy, toho co je právě in. Ale soustředí se na svoje kořeny, hudbu s kterou vyrostla a která jí už v dětství přirostla k srdci. Její oblíbenci jsou například Ella Fitzgerald, Dizzie Gillespie,Lauryn Hill, Jill Scott nebo Bob Dylan, jehož hudba se stala první dotykem Lianne na kytaře, "Můj táta mi ukázal první věc, kterou jsem se na kytaru naučila, a to bylo vybrnkávání z písně Don´t think twice, it´s alright od Boba Dylana.",  a nebo taky Jimmy Hendrix "Kdybych mohla spolupracovat s někým, ať už živým, či mrtvým, byl by to Hendrix."
  
Lianne se poprvé objevila na scéně s jejím EP Lost & Found, které vyšlo na konci 2011 a poté se objevili ještě další dvě EP - Live in L.A a Forget. Až 6.června 2012 konečně vyšlo Liannino první sólové album nesoucí název "Is your love big enough?" (Je tvoje láska dostatečně velká?) a prvním singlem se stala píseň, nebo spíše duet s Willy Masonem, nazvaná No room for doubt.
 
11 písní z 12 ze základní verze vyšlo z pera Lianne a produkce se ujal Matt Hales, který s ní spolupracoval na úpravě textů. Existuje i Deluxe, Itunes a Vinyl verze. Jak sama Lianne říká, její psaní písní se změnilo hodně, když se naučila hrát na kytaru. Její album je velice různorodé a definitivně je o lásce. Lianne se snažila promluvit, nebo lépe řečeno zazpívat, z tolika úhlu pohledů, jakých byla o lásce schopna napsat.
 
Co se týče zvuku, jsou zde dva protipóly. Najdete zde písně jako Lost & Found, No room for doubt nebo Age, kterou jsou hodně lehké, intimní, často jen Lianne a její kytara, sem tam nějaký ten klavír a potom agresivní, silné písně jako Forget nebo Is your love big enough, kde Lianne rozvine svůj hlasový potenciál na maximum, struny pořádně rozdrnčí a přidá taky nějaké ty bubny.
 
Já osobně jsem si Lianne zamilovala od prvního okamžiku, kdy jsem ji slyšela zpívat duet s Joss Stone ve francouzském pořadu Taratata a kde následně zahrála i akustickou verzi Is your love big enough a úplně si mě získala, když v tomto pořadu promluvila o tom jak se učila hrát na kytaru a to tak, že ji nejvíce pomohl Youtube se všemi těmi virtuální učitely, kteří tam jsou. Jelikož já se snažím na kytaru a na klavír naučit stejným způsobem, Lianne tím získala moje velké sympatie a zároveň mi dodala kuráž. Když ona se tak úžasně naučila na kytaru pomocí Youtube, třeba to taky tak jednou zvládnu.

Nyní vás už nechám s písní Is your love big enough...Dovolte Lianne, ať vám otevře nové hudební obzory a nechte se jí pohltit!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!